poniedziałek, 19 października 2009

Dynia na żądanie

Inga poprosiła o przepis na zupę dyniową, więc oto i on.
Pochodzi z gazetki w bardzo obcym języku, więc czasem czuję się jak tłumacz filmu z Bollywood, który nie zna hinduskiego (podobno bardzo na czasie być takim tłumaczem).
Przepis sprawdzony, a zupa przepyszna i orzeźwiająca, choć jesienna.

Składniki:
1 cebula
2 łyżki oliwy
600 g dyni w kostkach
1 puszka pomidorów albo świeżutkie pomidory
1 łyżka miodu
duża śmietana
włoszczyzna i mięso na rosół albo kostka rosołowa (fuj!)
zielone tabasco albo po prostu chili
200 g sera feta
świeża mięta

Przygotować bulion/rosół.
Zeszklić cebulę na oliwie, dorzucić dynię i pomidory, podsmażyć/podusić kilka minut. Dodać miód i śmietanę. Dodać wszystko do 3/4 litra rosołu. Zagotować i gotować pół godziny do zmięknięcia dyni. Zmiksować wszystko mikserem. Dosolić, dodać pieprz i tabasco.
GOTOWE.
Do zupy na talerzu/w misce dodać pokruszoną fetę i pokrojone liście mięty.

To nie wszystko, przepis nr 2.

Składniki:
3 kromki starego chleba
1 dynia
1 cebula
3 kwaśne jabłka
2 łyżeczki rozmarynu (suchy)
3/4 litra rosołu/bulionu
bagietka
duża śmietana

Chleb pokroić w kostkę, zalać 1/2 litra gorącej wody, niech zmięknie. Do garnka dodać odsączony chleb, dynię w kostkach, zeszkloną cebulę, pokrojone jabłka, rozmaryn, rosół. Gotować do miękkości dyni (30-40 minut). Zmiksować zupę, dodać soli i pieprzu. Dodać śmietany do zupy na talerzu, ale nie rozmieszać jej w zupie. Najlepiej smakuje. Podawać z bagietką, najlepiej w postaci grzanek.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Przepisy fajne - na pewno wypróbuję! Tak na marginesie to w przepisie nr 2 chodziło chyba o czerstwy chleb:)

    OdpowiedzUsuń